Era informaţională

is-it-safe

Şi iată-ne simţind pe pielea noastră ceea ce bunicii noştri auzeau, la gura sobei… de la înţelepţii satului. Despre pasărea cu ciocul de fier, despre maşini, şi despre… Nu, că despre asta nici nu auziseră – despre calculator 🙂 Şi iată că a devenit mai necesar decât multe alte instrumete de cate te mai poţi lipsi.

Calculatorul îl folosim mai toată ziua, ca să nu mai vorbim de smart phone-urile care au devenit aproape vitale pentru tot mai mulţi oameni… Câţi şi-ar mai putea imagina viaţa lor fără telefon?! Şi, cu toate acestea… Ştim oare cu câte alte „bonusuri” vine la pachet toată această tehnologie? Când ne scriam scrisori confidenţiale, lipeam plicul frumos, îi mai trăgeam şi câte un scotch zdravăn ca să fim mai liniştiţi că nu-şi bagă careva năsucul pe acolo. Dar acum? 🙂 Ce facem? Discutăm câte-n lună şi în stele prin telefon, prin email, pe messenger, pe facebook şi nu ne mai gândim prea mult câte urechi şi câţi ochi au acces la aceste informaţii. Aşadar, cred că a venit vremea să ne ciulim urechile şi să cercetăm cum am putea să ne facem viaţa mai frumoasă, mai liniştită şi cu mai puţini „ascultători” nepoftiţi adulmecând informaţiile noastre confidenţiale.

Să vedem aşadar cam ce ar trebui să studiem în vederea protecţiei datelor digitale atât stocate în dispozitivele noastre cât şi a celor care circulă „printr-un canal nesigur”, adică prin Internet.

Dacă dăm un „search” pe net după cuvintele Information Security, disciplină studiată şi în facultăţile noastre de Informatică, peste ce dăm?

Pe primul loc: Wikipedia. Şi să vedem ce putem afla din articolul găsit. În primul rând să ne facem o imagine de ansamblu asupra acestui domeniu, să vedem cu ce se ocupă şi care este importanţa ce o prezintă.

O scurtă definiţie: Securitatea Informaţiei reprezintă practica de protejare a informaţiei împotriva accesului neautorizat, utilizării, divulgării, perturbării, modificării, înregistrării sau distrugerii acesteia.

Aproape oriunde se foloseşte o tehnologie ce conţine, simplificat vorbind, un procesor şi memorie, este necesată securizarea informaţiei, ca să nu mai vorbim de instituţiile mari în care specialiștii în securitatea IT sunt indispensabili datorită naturii și valorii datelor cu care se lucrează. Aceştia au în responsabilitatea lor seurizarea întregului sistem tehnologic de posibilele atacuri cibernetice rău intenţionate sau maliţioase care încearcă să obţină informaţii sensibile sau chiar să preia controlul asupra sistemelor interne.

3 puncte cheie ce trebuie protejate în legătură cu informaţiile ar fi:

  • confidenţialitatea
  • integritatea
  • disponibilitatea

 

De asemenea o latură importantă ce necesită atenţie în legătură cu datele, atât la persoane individuale cât şi la institutii, este reprezentată de stocarea informaţiilor şi asigurarea acestora luând în considerare facorii critici ce pot apărea: furt, cutremur, foc, deteriorare şi altele asemenea.

Avem în vedere şi securizarea dreptului de proprietate intelectuală, inclusiv în aria softurilor, protejarea împotriva furtului de identitate ce implică accesul neautorizat la informaţii, împotriva extorcării informaţiilor, cum întâlnim tot mai frecvent în ultima perioadă, de exemplu prin viruşii care criptează toate datele de pe hard-disk-ul tău, cerându-ţi în schimbul decriptării acestora o sumă de bani.

Securitatea Informaţiei este în continuă dezvoltare, astfel, dacă există interes de a activa în acest domeniu, există mai multe specializări cum ar fi: securitatea reţelelor, securizarea aplcaţiilor software şi a bazelor de date, tester de securitate, auditul sistemelor informatice, planificarea continuităţii afacerilor şi criminalistica digitală.

Cu speranţa că ne-am creat o imagine de ansamblu despre ce este şi Securitatea Informaţiei, vă doresc multă dibăcie în a folosi tehnologia spre folos şi în siguraţă!

Spor la studiu în continuare!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s